REGULAMENT
 
Competitia TransAlpin Bike Marathon – Rânca 2013
Data: 11 August 2013, ora 11.00
Concurs Maraton MTB
Locul desfăşurării: Statiunea montana Rânca


Trasee:
Traseu A. Marathon – 55 km cu diferență de nivel 2.000 m
Traseu B. Classic – 35km cu diferență de nivel 1.200 m
Traseu C. Family (un părinte și un copil de maxim 14 ani) – 10 km

Categorii participare:
Categoriile de concurs vor fi urmatoarele:

Traseu A. Marathon – 55 km cu diferență de nivel 2.000 m
Masculin – 19– 29 ani
Masculin – 30 – 39 ani
Masculin – peste 40 ani
Feminin – peste 18 ani

Traseu B. Classic – 35 km cu diferență de nivel 1.200 m
Masculin – 14 – 18 ani
Masculin – 19 – 29 ani
Masculin – 30 – 39 ani
Masculin – peste 40 ani
Feminin – peste 14 ani

Traseu C. Family – 10 km
Family – open – pot participa parinte și un + copil < 14 ani (pe bicicleta)

Vârsta minima admisă pentru participarea la traseul A – Maraton este de 19 ani.
Vârsta minima admisă pentru participarea la traseul B – Semimaraton este de 14 ani. Persoanele sub 18 ani trebuie sa aibă obligatoriu acordul scris al unui părinte prezent la data concursului sau pe baza unei declaratii notariale pe propria răspundere.

Vârsta maximă admisă pentru participarea la traseul C – Family este de 14 ani pentru copii. Participanții cu vârsta sub 14 ani sunt obligatoriu însoțiți pe tot parcursul traseului de unul dintre părinți sau tutore.

Nota:
Încadrarea în categoria de vârstă se face în funcție de câți ani împlinește concurentul în 2013, indiferent de lună.
Ex.: Împlinește 19 ani in Ianuarie 2013 – încadrare în categoria 19 – 29 ani
Împlinește 19 ani in Decembrie 2013 – încadrare în categoria 19 – 29 ani

Condiţii de participare:
Competiţia este deschisă oricărui iubitor al sportului şi al miscării în natură
Sunt necesare: o stare bună de sănătate, un nivel minim de antrenament, un bagaj de cunoştinţe tehnice proprii turelor de MTB şi vârsta minimă de 18 ani. Cei care sunt sub 18 ani se vor putea înscrie doar cu o copie dupa cartea de identitate si acordul scris al unui părinte prezent la data concursului sau pe baza unei declaratii notariale pe propria răspundere. Participanții își asumă întreaga responsabilitate pentru starea de sănătate în care se află și pentru posibilele accidentări survenite ca urmare a modului de abordare a traseelor. Orice participant înscris va avea un număr de concurs şi o acreditare. Orice participant trebuie să respecte regulile competiţiei şi trebuie să urmeze indicaţiile date de organizatori. Înscrierea se poate face prin website-ul www.maraton.transalpinbike.ro folosind formularul de înscriere şi declaraţia de responsabilitate, care trebuiesc completate şi semnate de fiecare participant in ziua preluarii numarului de concurs.

Formularele fără semnătură nu vor fi acceptate.

Taxa de înscriere:
• Taxa de înscriere este:
- 60 lei/persoană - dacă se achită până în data de 21.07.2013;
- 80 lei/persoană - dacă se achită dupa data de 21.07.2013;
- 80 lei/persoană - dacă se achită la Barul Teleschi M1 din Ranca în datele de 10 si 11.08.2013.

Taxa de înscriere include: număr de concurs, apa, bauturi energizante, fructe şi glucoza pe traseu, asistenţă pe traseu, asistenţă medicală, rezultate la cerere.

Condiţii de plată:
Transfer bancar:
Titular cont: Asociatia Sportiva TRANSALPIN BIKE
Cont IBAN: RO11BRMA0999100053953530
Banca: Banca Româneasca- Sucursala Rosetti

La detaliile plății va fi facută următoarea specificație: "NUME/PRENUME +Înscriere concurs".
O copie a OP-ului va fi trimisă pe mail la adresa transalpinbike@yahoo.com
După recepționarea plății numele dvs. o să apara la secțiunea înscrieri cu mențiunea “Plată confirmată”.

Anulări:
Daca evenimentul este anulat din motive de forţă majoră, participanţii nu vor beneficia de rambursarea taxei de înscriere şi nici de compensaţii pentru alte pierderi, cum ar fi cheltuieli ocazionate de călătorie şi cazare.

Responsabilitate:
Fiecare participant care ia parte la TransAlpin Bike Marathon este responsabil pentru propria securitate şi siguranţă.
Organizatorii, partenerii, sponsorii, voluntarii şi personalul care participă la realizarea evenimentului nu sunt responsabili pentru orice fel de rănire sau pagube, anulare, întârzieri sau schimbări ale traseelor care pot surveni în timpul desfăşurări evenimentului.

Fiecare participant trebuie să semneze, înainte de înscriere, o declaraţie de responsabilitate, prin care îşi asumă riscurile ce rezultă din participarea la un astfel de eveniment şi orice pagube survenite din orice motiv, inclusiv pierdere sau furt.

Regulament:
Aceste reguli se aplică la cursa de mountain bike TransAlpin Bike Marathon .

Caracteristici ale competiţiei
Evenimentul este o competiţie desfasurata in aer liber. Traseele sunt neamenajate şi neprotejate, se folosesc drumuri publice, poteci marcate şi nemarcate, pante cu înclinare mare şi zone accidentate etc.
Diferite segmente ale traseelor trec prin localităţi, zone împădurite şi tăieturi, gol alpin (creste, culoare, abrupturi, văi, păşuni alpine, jnepenişuri etc.). Toate acestea necesită experienţă şi cunoştinţe speciale, cum ar fi:
orice participant să aibă cel puţin o experienţă generală despre munte;
orice participant să aibă cunoştinţe tehnice despre abordarea unui traseu dificil;
orice participant să fie capabil să urce şi să coboare în siguranţă o pantă înclinată în condiţii dificile;
orice participant să aibă abilitatea să parcurgă în siguranţă un traseu într-o zonă alpină;
orice participant ar trebui sa fie îndeajuns de experimentat încât să parcurgă un traseu alpin dificil;
orice participant ar trebui sa aibă un bun simţ al direcţiei pe teren montan, chiar şi în condiţii de vreme rea şi vizibilitate redusă. Aceasta înseamnă că fiecare participant să fie capabil să folosească o hartă şi informaţiile despre trasee pentru a ajunge în siguranţă;
orice participant ar trebui să cunoască regulile de comportament în caz de pericol şi urgenţă în zona montană;
orice participant ar trebui sa dea dovadă de fair play şi prietenie şi să acţioneze în consecinţă atunci când situaţia o cere;
orice participant ar trebui să ştie şi să aibă o atitudine care să ţină cont de faptul că oricât de multe măsuri de siguranţă ar lua organizatorii, nu sunt şi nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competiţilor, mediul şi condiţiile în care se desfasoară acestea;
orice participant trebuie să ştie că nici un premiu nu este mai presus de sănătatea şi viata lui şi/sau a altor participanţi şi să acţioneze în consecinţă pentru a se proteja atunci când simte sau observă un pericol.

Echipament obligatoriu
bicicleta profil MTB în stare bună de funcţionare, casca de protecţie, număr (furnizat de organizatori), chip electronic.
* la proba Family, ambii participanti trebuie sa concureze pe bicicleta proprie. ( nu acceptam copii in rucsac, scaun sau carucior atasat la bicicleta).
Lipsa acestor articole duce la descalificare.

Recomandari:
Bidon sau bidoane cu apa (de preferat sa fie pus la indemana in suportul de la bicicleta)
Ochelari (pt, protectia impotriva insectelor, crengilor, noroiului si prafului)
Manusi speciale
Încălțăminte adecvată
Pompa, camera de schimb, petice pentru pana si leviere
Telefon mobil
Sistem GPS sau harta
Busola
Jacheta foaie de ceapa
Folie de supravietuire

Numere de concurs
Numerele de concurs vor fi primite în momentul validării înscrierii, după ce participantul a completat şi a semnat formularul de înscriere, declaraţia de responsabilitate şi a plătit contravaloarea taxei de înscriere.
Numerele de concurs trebuie purtate pe echipamentul de ciclism în loc vizibil, trebuie să fie vizibile pe toată perioada cursei. Logo-urile plasate pe numere trebuie să fie vizibile. Numerele nu trebuie să fie tăiate sau modificate sub nici o formă in timpul concursului. Nerespectarea acestui lucru va atrage după sine descalificarea.

Validare / Briefing / Start
Validarea înscrierilor va avea loc cu o zi înaintea competiţiei între orele 18:00 – 21:00 și dimineata in ziua concursului intre orele 8:00 – 09:00. Şedinţa tehnică va avea loc în seara de dinaintea cursei cu începere de la ora 20.00.
Verificarea materialelor va începe cu 30 minute înainte de start. Un briefing, unde se vor transmite eventualele noutăţi şi modificări apărute, va avea loc cu 15 minute înainte de start.
Startul se va da decalat în funcție de categorie.
11:00 – Start Trasee “Marathon” si ‘Classic”
11:05 – Start Traseu ‘Family”
Startul va fi deschis timp de 15 minute după ora oficială de start, cei care au pierdut startul şi vor pleca in cursa in aceste 15 minute vor fi cronometraţi in acord cu ora oficiala de start.
Participanţii care vor lua startul după acest timp nu vor fi clasaţi.

Puncte de control
Pe trasee sunt amplasate puncte de control obligatorii. Participanţii care nu trec printr-un punct de control (indiferent de motiv) vor fi descalificaţi. Numerele de concurs şi timpii competitorilor vor fi notaţi în ordinea sosirii în fiecare punct de control.
Organizatori sunt exonerati de raspundere daca in timpul cursei publicul deterioreaza marcajele de ghidare.

Oprirea / Retragerea din cursă:
Organizatorul îşi rezervă dreptul de a opri un participant în următoarele cazuri:
s-a accidentat după start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei;
în cazuri excepţionale.
Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea sa continue cursa, indiferent de motiv trebuie sa informeze pe organizatori imediat, la start, la punctele de control sau la sosire. Neanunţarea retragerii din cursa va cauza o operaţiune de căutare și salvare (echipe de salvare, salvamont, elicopter) pe cheltuiala participantului implicat. Retragerea va fi confirmată prin semnătura pe foaia de arbitraj. Orice participant care se retrage va fi ajutat cu privire la cea mai bună variantă de retragere dar este responsabil pentru transportul propriu, ruta pe care o va folosi şi acţiunile ulterioare momentului şi locului retragerii, excepţie făcând cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.

Clasamente/Premii
Clasamentele vor fi întocmite conform regulamentului FEDERATIEI ROMANE DE CICLISM :
Open pentru elite si pe categorii de vârsta şi sex pentru amatori.
Se vor acorda premii primilor trei clasaţi la fiecare traseu. Toţi cei care au terminat concursul vor primii diplome de participare.
Dacă o categorie nu are minim 5 concurenți în cursa, atunci la acestă categorie se va premia doar locul I.

Conservarea naturii
Lăsarea de gunoaie pe parcursul traseelor şi/sau distrugerea deliberată a mediului înconjurător va atrage după sine descalificarea.

Suporteri / Ajutor
Suporterii pot susţine orice competitor cu condiţia să respecte regulile de conduită, indicaţiile autorităţiilor şi/sau ale oficialilor şi să nu împiedice desfaşurarea competiţiei. Pe parcursul traseelor nu este permis nici un ajutor venit din exterior (suporter, spectator etc.), excepţie făcând cazurile deosebite şi ajutorul acordat în punctele de realimentare amenajate, unde competitorii pe lângă băuturile fructele şi alimentele energizante oferite de organizatori pot primii şi alte alimente, lichide.

Alte reguli
TransAlpin Bike Marathon foloseşte ca trasee de concurs următoarele şi nu numai: drumuri publice, poteci turistice amenajate şi neamenajate ce străbat localităţi, pajişti, păduri, tăieturi, gol alpin (creste, culoare, abrupturi, văi, păşuni alpine, jnepenişuri etc).
Traseele de concurs nu sunt închise altor participanţi la trafic (autovehicule, vehicule, pietoni, turişti, animale şi alţii). Acest fapt atrage asupra participanţilor obligaţia de a respecta regulile de conduită în trafic impuse de lege. Orice accident provocat şi/sau în care au fost implicaţi participanţi la TransAlpin Bike Marathon, survenit în timpul desfăşurării acestuia, din nerespectarea regulilor de concurs şi a regulilor de conduită în trafic impuse de lege va fi în responsabilitatea celor implicaţi în accident.
Competiţia se desfăşoară pe munte într-un spaţiu neamenajat şi neprotejat, de aceea există un risc de rănire şi/sau deces din pericole obişnuite pentru competiţiile outdoor. Acestea includ şi nu se rezumă doar la: coliziuni cu autovehicule, alte vehicule, pietre, stânci, copaci, oameni, alte obiecte, căderi, alunecări, răni provocate de frig şi/sau căldură, hipotermie, insolaţie, deshidratare, degerături, arsuri, rău de altitudine, căderi de pietre, furtuni, animale, incendii, efort fizic.

Penalizări
lipsa unui obiect din echipamentul obligatoriu = descalificare;
scurtarea traseului = penalizare sau descalificare (decizie arbitru);
doping = descalificare;
nerespectarea mediului înconjurător = descalificare;
modificarea numărului de concurs = descalificare;
nerespectarea regulilor competiţiei = penalizare sau descalificare (decizie arbitru);
comportament nesportiv faţă de alţi participanţi,oficiali, public, alte persoane = descalificare.
Descalificarile se pot face si dupa concurs in urma vizualizarii pozelor, filmelor, sau a sesizarii fondate a altor concurenti.
Taxa de participare nu se va rambursa în cazul descalificării.

Contestații
Orice participant poate face o contestaţie împotriva altui participant care nu a respectat regulile competiţiei sau împotriva deciziilor oficialilor. Contestaţia se va depune la biroul de Informaţii, în scris, la 15 minute de la afişarea rezultatelor complete provizorii împreuna cu o taxă de 100 lei. Rezolvarea contestaţiei se va face in următoarele 30 minute. Taxa de 100 lei va fi înapoiată petentului, dacă contestaţia va fi acceptată.
Prin înscriere, plată şi participare fiecare participant confirmă ca a citit, înţeles şi acceptat condiţiile de participare şi aceste reguli, îşi asumă riscurile participării la TransAlpin Bike Marathon şi sunt responsabili pentru propriile acţiuni care ar trebui să ţină cont de circumstanţe relevante ca: trafic, condiţii meteo, schimbarea vremii, zona în care se află, echipament.

Imagine
Organizatorii concursului TransAlpin Bike Marathon au drepturi de imagine asupra evenimentului. Organizatorii pot utiliza imaginile foto şi video obtinute inaintea, in timpul concursului si dupa concurs în diverse materiale de comunicare realizate ulterior evenimentului cat si in materiale publicitare realizate exclusiv pentru promovarea evenimentului.

Modificări
Echipa de organizare iși rezervă dreptul de schimbare în detaliu a regulilor și modul de desfășurare a competiției, până la data de 11 august 2013 inclusiv. Aceste posibile schimbări vor fi publicate atat pe pagina oficială de internet www.maraton.transalpinbike.ro cât și pe panourile de informații din zona de start/sosire.

Echipa TransAlpin Bike Marathon 2013

 
 
 
 
propulsat de DMAPR.com